Jdi na obsah Jdi na menu

ITÁLIE: Garda, Toskánsko, Le Cinque Terre

4. 10. 2016

toskansko.jpgLoni na jaře jsme si vyrazili na poslední dovolenou ve dvou. Tomuto času říkáme "Před Metodějem".

Do všech lokalit, které zde budu zmiňovat se vyplatí se vydat před sezónou a nebo po sezóně, protože jinak můžete být trochu znechucení z davů, které budou všude kolem.

My si tento termín vybrali, protože to byla poslední možnost, kdy mě ještě jakožto těhotnou pojistili. (jediná pojišťovna, kterou jsem našla a která pojišťuje těhotné až do 7 měsíce je Evropská pojišťovna. Nebo aspoň v roce 2015 ano.

 

 

 

 

GIRO d´Italia 2015 (24.5.-6.6.15)

Neděle: Cesta na jih

cesta-tam.jpgVe 3h ráno jsme vstali a vydali se na cestu. Do Itálie jsme jeli jsme přes Německo a Rakousko mimo dálnice. V Rakousku se nám osvědčilo za dálniční poplatek ušetřit, protože obvykle to tam mají skoro všude snížené na 110 a po okreskách je to podobně rychlé. Měli jsme zajištěné ubytování nedaleko Lago di Garda ve městečku San Pietro In Carivano. ALe do hotelu jsme to vzali přes Gardu, protože nás netlačil čas.

Dost dobře si nedovadu představit dopravní situaci na Gardě v červenci a v srpnu, protože mě to přišlo hrozné už teď:-)

 

 

 

 

Pondělí: Sirmione.

Dnešním cílem byl jih Gardy. Městečko je průměrné. Centrum je pěkné, ale dejte si pozor, pokud chcete jít na místní vykopávky na úplném severu poloostrova. Mají v pondělí zavřeno. 

Pokud chcete parkovat zdarma zaparkojte dál od centra.

Na poslední chvíli jsme se rozhodli, že se cestou do hotelu stavíme ještě v Lazise a dobře jsme udělali. Toto městečko je jaksi... útulnější.

 

Úterý: Verona

verona.jpgNáš hotel má tu výhodu, že od něj jezdí autobus přímo do Verony.

Verona nás moc neuchvátila, ale asi to způsobilo počáteční znechucení z návštěvy místní arény. Prosím vás, nechoďte tam a skočte si raději na pizzu. Nic tam není. Ani jedna informační tabule, kde byste si mohli něco aspoň přečíst a dole uprostřed stojí pódium, pro večerní placené programy.

Nakonec největším zážitkem z Verony byla návštěva kavárničky v boční ulici, kde měli rezavé židle a točili tam Staropramen.

 

 

 

 

 

Středa: Molina a Malcesine

malcesine.jpgNa radu paní z Infocentra jsme se vydali do malé horské vesničky Molina, kde by měl být přírodní park plný vodopádů a výhledů. Dobře jsme udělali. Dodneška to hodnotím, jako nelepší výlet na Gardě. Jen si vezměte pevné obutí, trochu to tam klouže a na žabky to rozhodně není. Paní na pokladně mi kladla na srdce, že s tím pupkem musím jít hodně opatrně.

Z Moliny jsme se vydali do Malcesine, které leží na východní straně uprostřed Gardy. Dali jsme si kávu v kavárně a vyrazili na hrad. Je to tam opravdu pěkné. Dozvěděli jsme se zde třeba, že jezero je hluboké 350 m!

 

Čtvrtek: Cesta na jih

cole.jpgDnešní den byl opět ve znamení přesunu. Dlouho jsme hledali ubytování, ze kterého bychom to měli do všech perel Toskánska podobně daleko a nakonec jsme vybrali Cole di Val d´Elsa. Zde jsme měli v plánu přenocovat 5 nocí. Ve městě je to pěkné, je zde návrší se starým historickým centrem, kam vede i výtah, což je pro těhule v 7 měsíci super. Zmrzlinu tu mají dražší než na Gardě. Ale co je fakt super... paní na recepci, když viděla můj pupík, tak nám nabídla zdarma parkovací místo v jejich podzemní garáži! Být těhotná v Itálii, je skvělé. Máte tu například i svou osobní pokladnu v supermarketu. Když jsme u těch supermarketů v Cole mají super Coop. Nikdy jsem nevěřila, že budu ráda chodit nakupovat do Coopu. Mají to tu trochu jinak. Je to menší obchod, ale luxusnější než u nás.

 

Pátek: Florencie

Opět využíváme možnosti nechat auto v garáži a do Florencie vyrážíme autobusem, který nám staví asi 200 m od hotelu.

Zde jsme nemohli vynechat vstup na zvonici a kupoli katedrály Duomo. Opět nám bylo mé těhotenství k duhu. Přednostně nás pustili i do dómu i na zvonici a za WC, obvykle nic neplatím:-) Jen na kopuli jsme si museli frontu vystát.

Ale i tak jsme ušetřili minimálně hodinu času ve frontě. Florencie je opravdu krásná. Jen na Piazalle Michelangelo nemá moc cenu chodit. Je tam velké centrální parkoviště a to opravdu vidět nepotřebujete. Výhled je pěkný, ale parkoviště vám zkazí trošku náladu. Ponte Vecchio se nám ale líbilo - tuto dominantu si ujít nenechejte.

Sobota: den v Cole

elza-reka.jpgAbychom si trochu odpočinuli, tak jsme dnes měli v plánu zůstat v našem městečku. V plánu byla procházka podél místní říčky Elsa. Bylo to naprosto neuvěřitelné! Voda měla tak nádhernou barvu. Dřív zde bylo místo, kam se místní lidé chodili koupat. Nechápu, proč u toho nezůstali. Kdybych neměla pupek, tak bych do toho šla, ale přístup do vody, byl všude trochu divoký a tak jsem se bála.

Tohle místo je opravdu oázou klidu. Je škoda, že stezka byla trochu zarostlá a zanedbaná, ale možná to bylo i tím, že sezóna teprve začíná a město to prostě ještě jen neudělalo. 

Po siestě jsme si vyjeli k nedalekému opevněnému městečku Monteriggioni, které bylo i předlouhou počítačové hře Sssassins creed. Což jsem se ale dozvěděla až od bráchy:-) Tahle návštěva byla také skvělá. Je to opravdu neuvěřitelná stavba. Městečko je zajímavé tím, že za hradby se již nerozšířilo a obvod hradeb je přitom jen 570 m. Okolo už jen vinice a pole.

 

Neděle: San Gimignano

san-gimignano.jpgTohle město je malé, ale známé tím, že dvě rodiny, které byli zrovna nejbohatší se zde trumfovali, která bude mít dům s vyšší věží.

Ve městě je 14 věží. Tato dominanta je vidět již z dálky. Tohle městečko zatím hodnotíme jako nejpěknější. Malé a přitom dost velké na to, abyste zde našli restauraci, zmrzlinárnu i muzeum.

 

 

 

 

Pondělí: Siena

Opět jsme jeli autobusem, přímo do centra.

Pokud chcete vidět nejhezčí katedrálu, zajeďte si do Sieny. Hodinovou frontu na vyhlídku bych si tedy příště odpustila, ale katedrála i náměstí jsou opravdu jedinečné.

V muzeu nás také velice zaujal obraz Madony, které kojí. Jmenoval se Mléčná Madona.

Cestou do hotelu v Cole nás zastihla bouřka. Doběhli jsme do hotelu úplně durch. Recepční se mi 10 minut omlouvala:-) Omlouvala se mi za déšť... to je prča.

Úterý: Cesta k moři

pisa.jpgDnes nás čeká cesta k dalšímu ubytování. Tentokrát to bude bed and breakfast nedaleko La Spezia.

Prvním zastavením na cestě byla Volterra. Zrovna tu měli nějakou městskou slavnost, což bylo fajn, protože jsme viděli průvod. Městečko je malé a příjemné. Zastávku zde určitě doporučuji.

A pak jsme nemohli vynechat Pisu. Manžel už tam kdysi byl a říkal, že "Pisa - to je šikmá věž, bahno a odpadky."

Měl pravdu, ale já tu věž prostě chtěla vidět. Je to prostě symbol a je opravdu hódně šikmá, až mě to překvapilo. Ale jak řikal manžel. zaplatili jsme si hodinu na parkovišti a za 40 minut jsme to měli zfouklý. Vstup na věž stojí 18 E, což byl nejdražší vstup, který jsme za celou dovolenou zatím viděli.

 

 

Středa: Le Cinque Terre

nad-manarolou.jpgUbytování jsme opět vybírali tak, aby bylo na vlakové trati, které jezdí do všech pěti vesniček v Cinque Terre. Dnešním zastavením byla první z nich Riomaggiore, kde bylo hlavní infocentrum. A kde jsme se také dozvěděli, že celá (modrá) stezka Milenců (Via del l''Amore) vhodná pro důchodce, děti i těhotné je již pár let zavřená, kvůli sesuvům půdy. Cože? To jako myslí vážně? Jediná cesta o které se mluví všude na internetu je zavřená a my to nevíme? Ano je... a vypadá to, že už nikdy ani otevřená nebude. Dost nás to zklamalo a naštvalo. Všude bylo milion lidí, jezdili zde auta a městečko zase tak úchvatné nebylo. Kde je ksakru ta oáza bez aut? Nikde, je to jedno z nejvíce turisticky navštěvovaných míst v Itálii, takže se s davy turistů budete muset smířit. A to ještě sezóna nezačala.

No, nakonec jsme se rozhodli dojít do Manaroly místo po zavřené cestě milenců po červené stezce 531. Cesta má sice brutální převýšení, ale je to asi jen 1,5 km. Nahoře jsme si musela dát asi 30ti minutovou pauzu, ale jinak OK. A Manarola je o dost pěknější než Riomaggiore.

Jelikož jsme na pokoj dorazili brzy, vyjeli jsme si autem na pláž do Lerici. Pozdravit moře a vykoupat se.

Čtvrtek: Lodí do Porto Venere

Odpočinkový den spočíval v tom, že jsme se vláčkem svezli do La Spezia a odtud si vyjeli lodí do Porto Venere. Na lodi bylo hodně chladno, ještěže jsem měla šátek přes ramena.

Ve městečku je nahoře na kopci hrad a kostel s krásným výhledem. Zajděte si někam na zmrzlinu a na kávu... Touto volbou v Itálii nemůžete šlápnout vedle.

Pátek: Vernazza - Monterosso al Mare

vernazza-posledni-vylet.jpgPosledním výletem bylo 3.5 kilometrové putování z Vernazzy do Monterosso. Cílem byla tamější pláž. Cesta je opět dost do kopce a je plná výhledů. Bohužel na pláži jsou všechny slunečníky placené, ale vzhledem k tomu, jak jsme byli splavení, tak jsme si jeden pronajali.

Z celého Le Cinque Terre jsou opravdu nejkrásnější výhledy. Jinak městečka jsou plná turistů i aut, i když je sem údajně vjezd zakázán.

 

 

 

 

 

 

Sobota: Cesta na sever - domů

Cesta byla horká. U Mnichova kolony. Ale dojeli jsme vpořádku.